Een mooie huid, antiveroudering en meer - het gebruik van actieve ingrediënten uit de natuur in cosmetische producten wordt steeds populairder. Het doel is zowel om blootstelling van de huid aan synthetische stoffen te vermijden als om het milieu te beschermen tegen onnodige vervuiling zoals microplastics. Maar waar moet je op letten bij natuurlijke cosmetica?
Om te beginnen: natuurlijke cosmetica of biologische cosmetica zijn geen wettelijk beschermde termen. Het is daarom aan te raden om de ingrediënten goed te controleren en je te oriënteren op natuurlijke cosmeticazegels.
In het geval van gecertificeerde natuurlijke cosmetica moeten fabrikanten zich houden aan overeenkomstige normen die verder gaan dan de wettelijke vereisten. Dit omvat bijvoorbeeld de volgende bepalingen:
- Ingrediënten op basis van aardolie, siliconen en polyethyleenglycolen (vaak gebruikt als emulgator of schuimmiddel) zijn verboden.
- Veel stoffen die problematisch zijn voor het milieu en de gezondheid, zoals microplastics op basis van minerale olie en veel conserveringsmiddelen, zijn ook verboden.
- Natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige oliën kunnen worden gemodificeerd door gedefinieerde chemische reacties.
- Slechts zeer weinig chemisch geproduceerde stoffen zoals sommige pigmenten en natuuridentieke conserveringsmiddelen zijn toegestaan.
- Er zijn strengere verboden op dierproeven dan wettelijk verplicht is.
- De meeste keurmerken eisen ook dat ten minste een deel van de ingrediënten afkomstig is van biologische landbouw.
De belangrijkste zegels:
Het NATRUE-zegel wordt veel gebruikt in Duitsland. De Europese natuurcosmetica keurmerken ECOCERT, BDIH, Cosmebio en Soil Association Organic hebben samen de COSMOS standaard opgericht. Het biologische keurmerk "demeter" is ook een erkenning voor natuurlijke cosmetica.