Leestijd: 0 minuten

Kraanwater in plaats van schoonmaakmiddelen: hotel in Salzburg doet het al vijf jaar zonder chemicaliën

14. november 2023 | Medeco Cleantec

Sinds vijf jaar gebruikt het 4-sterren superior Hotel Alpin Juwel in Saalbach-Hinterglemm gewoon kraanwater in plaats van schoonmaakmiddelen. Met de "Green Cleaning" methode zorgen droge-stoomapparaten (niet te verwarren met conventionele stoomreinigers!) voor schone en kiemvrije oppervlakken dankzij droge stoom die wordt verhit tot 190 graden. Dit betekent dat milieubelastende schoonmaakmiddelen volledig overbodig zijn in het dagelijkse hotelleven. De Salzburgers worden nu gesteund door een recent internationaal onderzoek waaruit blijkt dat schoonmaakmiddelen schadelijker zijn voor de luchtwegen dan uitlaatgassen van auto's.

Oppervlakteactieve stoffen, salpeterzuur, chloor en nog veel meer - de samenstelling van veel schoonmaakmiddelen lijkt op een giftige cocktail, vaak met negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid. Een recent onderzoek van de Universiteit van Indiana classificeert de blootstelling aan aerosolen veroorzaakt door schoonmaken als vergelijkbaar met het inademen van uitlaatgassen van auto's, waarbij mogelijke celschade niet wordt uitgesloten. Het 4-sterren superior Hotel Alpin Juwel in Saalbach-Hinterglemm bewijst dat professioneel schoonmaken ook werkt zonder gebruik van chemicaliën.

Enorme kostenbesparingen, minder ziektedagen

Het bedrijf uit Salzburg gebruikt de "Green Cleaning" methode al vijf jaar. In dit hightech reinigingsproces wordt normaal kraanwater verneveld bij 190 graden en 9 bar druk om droge microstoom te creëren. Deze droge stoom met een watergehalte van slechts 5% heeft uitstekende vuiloplossende eigenschappen. Het dringt door tot in de kleinste microstructuren en creëert zo kiem- en virusvrije oppervlakken zonder vocht achter te laten. Alexander Schwabl, Managing Director van Alpin Juwel, maakt de balans op: "Sinds vijf jaar worden alle ruimtes in ons hotel, van de keuken tot de kamers en natte ruimtes, uitsluitend met micro-droogstoom gereinigd. Zelfs tapijten, bekleding en het afstoffen van gordijnen en verwarmingstoestellen gebeurt met micro-droogstoom. Onze ervaring is altijd positief geweest." Hierdoor kon het bedrijf met zijn 80 kamers niet alleen de schoonmaakkosten met ongeveer 40 procent verlagen, maar zijn ook de benodigde tijd en dus de personeelskosten aanzienlijk lager dankzij de nieuwe methode. Hetzelfde geldt voor waterverbruik. Normaal verbruikt het schoonmaken van kamers in een hotel ongeveer 50-60 liter. Er is slechts 1,5 liter per hotelkamer nodig voor reiniging met droge microstoom. Schwabl: "Schoonmaken gaat nu 30 procent sneller. Omdat onze medewerkers niet meer in contact komen met schadelijke schoonmaakmiddelen, zijn er ook minder ziektedagen of problemen met allergieën."

High-tech micro-droogstoomapparaten zijn geen 0815 stoomreinigers

Conventionele stoomreinigers werken met weinig warmte en een watergehalte tot 40%. Hoewel dit kan worden gebruikt om vuil te verwijderen van harde en resistente materialen, zijn deze reinigers ongeschikt voor gevoelige materialen, omdat het hoge watergehalte in de damp gevoelige oppervlakken doordrenkt en beschadigt.

Dit is niet het geval met microdroogstoomapparaten, die extreem droge stoom van 190 graden produceren met behulp van een in de industrie beproefde en gepatenteerde technologie. Omdat de waterdeeltjes in de micro-droogstoom zo klein zijn dat ze geen oppervlaktespanning meer hebben, kunnen ze zelfs de kleinste poriën binnendringen - in tegenstelling tot conventionele stoomreinigers met een hoog watergehalte - en zo ook hardnekkige vlekken verwijderen. Bovendien zorgt de hoge temperatuur van meer dan 190 graden automatisch voor thermische desinfectie, omdat zelfs hardnekkige ziektekiemen al bij 90 graden worden geïnactiveerd. Experts spreken ook van een vermindering van de kiem- en virusbelasting van meer dan 4 LOG-niveaus. Met conventioneel dweilen is de reductie hooguit LOG 3. "Elk schoonmaakmiddel, zelfs als het biologisch of 'natuurlijk' is, laat resten achter - denk maar aan de klassieke strepen na het schoonmaken van ramen", legt Fritz Pattis uit, directeur van Medeco Cleantec GmbH en uitvinder van het Green Cleaning concept. "En het is precies dit residu waar nieuw vuil zich sneller aan hecht en dat een ideale voedingsbodem is voor ziektekiemen. Kortom, hoe meer je schoonmaakt met chemicaliën, hoe minder hygiënisch het wordt. Met ons systeem doorbreek je deze vicieuze cirkel met alleen kraanwater, bespaar je 100 procent op schoonmaakmiddelen, bescherm je het milieu en bespaar je ook nog eens tijd, want het werk gaat 30 procent sneller dan met conventionele methoden."

Meer interessante blogberichten

screenshot.554

Heb je onze Green Cleaning Song al gehoord?

Cute baby with rattle lying on bed at home

Schoonmaken zonder chemicaliën: Bescherm baby’s en kinderen tegen resten van schoonmaakmiddelen

Heizungsreinigung

Effectieve en chemicaliënvrije radiatorreiniging met droge microdamp

logo (1)

Kruizinga Cleantec
Agaat 13
2691 SL ‘s-Gravenzande

Tel.: +31 6 14713201
E-Mail: [email protected]
naar het contactformulier

Certificeringen

 

© 2024 - medeco cleantec GmbH

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 20 recensies
×
js_loader
Scroll naar boven