Leestijd: 0 minuten

Slow fashion – wat is duurzame mode eigenlijk?

14. november 2023 | Medeco Cleantec

Als je mee wilt doen met elke nieuwe modetrend, maar geen bovengemiddeld kledingbudget hebt, ga je waarschijnlijk voor zogenaamde fast fashion, d.w.z. kledingstukken die je waarschijnlijk maar 1-2 seizoenen zult dragen en dus niet aan al te hoge kwaliteitseisen hoeven te voldoen. Het resultaat: tonnen gebruikte kleding die niet altijd in de gelijknamige inzameling terechtkomt, maar vaak bij het vuilnis belandt en meestal gemaakt is van synthetische materialen. Gelukkig is er sinds enkele jaren een andere trend in opkomst: Slow Fashion of Eco Fashion. Mode met de nadruk op eerlijke productieomstandigheden en duurzaamheid. Maar waar moet je precies op letten om een echte slow fashion-slachtoffer te worden?

  1. Oorsprong:

Het belangrijkste aspect van de ecologische voetafdruk van een kledingstuk is waarschijnlijk de vraag waar het vandaan komt en hoe ver het heeft gereisd om ons te bereiken. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat een T-shirt door drie verschillende landen reist om geweven, geverfd en genaaid te worden voordat het hier in de winkel belandt. Enerzijds is er veel energie nodig voor deze transportlogistiek. Aan de andere kant is deze inspanning alleen de moeite waard omdat dit meestal landen zijn met de laagste lonen en navenant slechte arbeidsomstandigheden.

Het alternatief: kleding kopen "Made in Germany" of zelfs van lokale fabrikanten.

  1. Levenslang:

Hoe langer een kledingstuk wordt gebruikt nadat het is geproduceerd, hoe duurzamer de energie wordt gebruikt die nodig is om het te maken. Dit betekent dat wie kiest voor artikelen van hogere kwaliteit en ze langer draagt, de jaarlijkse stroom van oude kleren vermindert. Hetzelfde effect kun je ook bereiken door niet per se nieuw te kopen, maar in plaats daarvan te kiezen voor vintage mode, oftewel tweedehands mode, waarvoor tegenwoordig veel online winkels zijn.

  1. Zegel van kwaliteit:

Een aantal keurmerken kan een leidraad zijn als het gaat om eco mode, waardoor het makkelijker wordt om duurzame kleding te herkennen:

Global Organic Textile Standard (GOTS): Identificeert kleding die minstens 70 tot 90 procent biologische vezels bevat. Andere criteria zijn minimale sociale normen zoals het betalen van minimumlonen en minimale vervuiling door het gebruik van verwerkingsstoffen en kleurstoffen te beperken.

Naturtextil IVN gecertificeerd BEST: momenteel het meest betrouwbare keurmerk met de hoogste normen en eisen en tegelijkertijd een ecologisch en sociaal keurmerk. De criteria zijn het minimaliseren van afval en milieuvervuiling, het verbod op kleurstoffen die onder EU-richtlijn 67/548 vallen en de documentatie van transportmiddelen en -routes. Dit keurmerk wordt toegekend aan kleding die 100 procent natuurlijke vezels bevat van gecontroleerde biologische teelt.

bluesign®Standard: Voldoen aan het UN GLOBAL COMPACT, dat strenge eisen stelt op het gebied van mensenrechten, arbeidsnormen, milieubescherming en corruptiebestrijding, is een voorwaarde voor de toekenning van dit keurmerk. Andere criteria zijn het vermijden van potentieel gevaarlijke stoffen met de nadruk op het verfproces, het gebruik van milieuvriendelijke preparaten en onschadelijke chemicaliën, de controle van afvalwater, uitlaatlucht en gezondheid en veiligheid op de werkplek.

Naturland-zegel: Het doel van dit zegel is duurzaamheid, natuur- en klimaatbescherming, de bescherming van lucht en water, consumentenbescherming en het behoud van natuurlijke bodems, evenals het minimaliseren van milieuvervuiling en de correcte verwijdering van chemicaliën.

Meer interessante blogberichten

Cute baby with rattle lying on bed at home

Schoonmaken zonder chemicaliën: Bescherm baby’s en kinderen tegen resten van schoonmaakmiddelen

Heizungsreinigung

Effectieve en chemicaliënvrije radiatorreiniging met droge microdamp

Trockendampfreinigung Kaffeemaschine

Koffiezetapparaat zonder ziektekiemen: hoe maak je het succesvol schoon?

In Kaffeevollautomaten lauern jede Menge Keime, laut einer Studie vor allem im Tank, in den Schläuchen und in den Düsen....
logo (1)

Kruizinga Cleantec
Agaat 13
2691 SL ‘s-Gravenzande

Tel.: +31 6 14713201
E-Mail: [email protected]
naar het contactformulier

Certificeringen

 

© 2024 - medeco cleantec GmbH

Google-Beoordeling
4.8
Gebaseerd op 21 recensies
×
js_loader
Scroll naar boven