Leestijd: 0 minuten

Hotels in het Zwarte Woud richten zich op groen schoonmaken

14. november 2023 | Medeco Cleantec

Zoals nu het geval is op bijna alle gebieden van het dagelijks leven, wordt duurzaamheid steeds belangrijker als het om reizen gaat. In een van de populairste vakantieregio's van Duitsland, het Zwarte Woud, dat internationaal bekend staat om zijn unieke en weelderige natuur, kiezen steeds meer hotels daarom voor groen schoonmaken en volledig chemievrij schoonmaken.

Het meermaals bekroonde milieuvriendelijke hotel Seehotel Wiesler aan de Titisee maakt sinds twee jaar geen gebruik meer van conventionele schoonmaakmiddelen, maar werkt uitsluitend met moderne microdrogende stoomapparaten om alle hotelruimten tegelijkertijd te reinigen en te desinfecteren. "Als eco-hotel is het voor ons vanzelfsprekend om het goede voorbeeld te geven als het gaat om het gebruik van duurzame oplossingen en alternatieven," legt Managing Director Klaus Günther Wiesler uit. De hotelier was daarom overtuigd van het feit dat schoonmaken met de zogenaamde microcleaners het mogelijk maakt om volledig af te zien van chemische schoonmaakmiddelen. "Zo voorkomen we niet alleen chemische vervuiling van het afvalwater, maar ook veel plastic afval en een onnodig hoog waterverbruik."

De reden: Microcleaners genereren droge microstoom met een druk van meer dan 9 bar en een temperatuur van meer dan 180°C, die slechts 5% water bevat. Deze zogenaamde verzadigde damp bestaat uit minuscule dampmoleculen die geen oppervlaktespanning meer hebben en daarom vuil kunnen oplossen en verwijderen zonder toevoeging van chemische middelen door zelfs de kleinste microstructuren binnen te dringen. Dankzij het lage watergehalte kunnen zelfs gevoelige oppervlakken zoals gestoffeerde meubels, tapijten, leer, hout en kunststof moeiteloos en duurzaam worden gereinigd, omdat er geen vocht binnendringt. Er is immers maar 1,5 liter water nodig voor een normale kamerschoonmaak in plaats van de gebruikelijke 50-60 liter.

Focus op de gezondheid van gasten en werknemers

Dankzij een reportage over het Seehotel Wiesler kwam ook Familotel Hotel Engel in Todtnauberg in aanraking met de mogelijkheid van groen schoonmaken en besloot al snel over te schakelen op chemievrij schoonmaken. "Als familiehotel zijn hygiëne en gezondheid erg belangrijk voor ons. We willen niet alleen onze gasten, jong en oud, effectief beschermen tegen ziektekiemen, maar ook tegen schadelijke chemische stoffen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor ons personeel," benadrukt Silke Boch-Textor, Managing Director van Hotel Engel.
Het Green Cleaning Concept bleek de ideale oplossing te zijn voor het bieden van zowel compromisloze hygiëne als chemicaliënvrije reinheid die niet schadelijk is voor de gezondheid, bijvoorbeeld door resten van schoonmaakmiddelen. "Wat nog beter is aan het reinigen met de Microcleaners is dat we ook kunnen afzien van chemische desinfectiemiddelen, omdat de hoge temperatuur van de microdroge damp betekent dat er tegelijkertijd met het reinigen thermische desinfectie plaatsvindt." De ziektekiemen op alle oppervlakken worden met meer dan 99,99% verminderd. Bovendien hebben nieuwe kiemen het moeilijk om zich te vestigen, omdat de microdamp niet alleen vuil verwijdert, maar ook alle resten van eerder gebruikte schoonmaakmiddelen.

Eén apparaat voor alle vervuilingen

Hotel Saigerhöh in Lenzkirch-Saig is ook al enige tijd bezig om "groener" te worden en daarom kwam de groene schoonmaakoplossing precies op het juiste moment. Naast de milieu- en hygiëneaspecten was hoteldirecteur Simon Wiesler vooral onder de indruk van de eenvoudige bediening en het brede scala aan toepassingen van de Microcleaner. "Een hele kamer kunnen schoonmaken met slechts één apparaat, en zonder chemische middelen, maakt het hele schoonmaakproces niet alleen veel sneller, maar ook veel goedkoper, omdat het niet alleen schoonmaakmiddelen bespaart, maar ook water en vooral tijd. Ecologische voordelen kunnen dus direct worden gecombineerd met economische voordelen - een overtuigende combinatie, vooral voor hotels."

Meer interessante blogberichten

screenshot.554

Heb je onze Green Cleaning Song al gehoord?

Cute baby with rattle lying on bed at home

Schoonmaken zonder chemicaliën: Bescherm baby’s en kinderen tegen resten van schoonmaakmiddelen

Heizungsreinigung

Effectieve en chemicaliënvrije radiatorreiniging met droge microdamp

logo (1)

Kruizinga Cleantec
Agaat 13
2691 SL ‘s-Gravenzande

Tel.: +31 6 14713201
E-Mail: [email protected]
naar het contactformulier

Certificeringen

 

© 2024 - medeco cleantec GmbH

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 20 recensies
×
js_loader
Scroll naar boven