Leestijd: 0 minuten

Goed slapen met een schoon geweten

14. november 2023 | Medeco Cleantec

Mensen brengen ongeveer een derde van hun leven slapend door en brengen daarom erg veel tijd door in de slaapkamer, of in bed. Een goede reden om de slaapomgeving en alles wat daarbij hoort zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast gemak en comfort is duurzaamheid echter ook een onderwerp dat een rol kan spelen in de slaapkamer: Iedereen die dat wil, kan een paar eenvoudige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ook deze kamer milieuvriendelijk wordt ingericht en gebruikt.

Dit begint met de keuze van de matras. De meeste modellen die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn op zijn minst gedeeltelijk gemaakt van synthetische materialen zoals kunstvezels of plastic - ze zijn niet biologisch afbreekbaar, dus wanneer ze worden weggegooid, eindigen ze als gevaarlijk afval, waarbijCO2 en vervuilende stoffen worden geproduceerd tijdens de verbranding. Vooral voor kinderen kunnen dergelijke matrassen ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid door de stoffen die ze bevatten. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een natuurlatex matras of een gelaagde matras gemaakt van natuurlatex en natuurlijke vezels. Deze compenseren de hogere aankoopprijs dankzij hun duurzaamheid en zorgen voor een gezonde en betere nachtrust, terwijl ze tegelijkertijd het milieu beschermen.

Het is ook de moeite waard om naar het materiaal te kijken als je een bedframe kiest, dat idealiter van massief hout moet zijn gemaakt. Ook al moet je wat dieper in de buidel tasten, je vermijdt de vaak onrechtvaardige houtkap en productieomstandigheden van goedkopere meubelen en je wordt ook niet blootgesteld aan gevaarlijke vervuilende stoffen die mogelijk in de verwerkte lijm, vernis of lijm zitten. Bovendien overleven goedkope bedden verhuizingen vaak niet, waardoor hun verwachte levensduur nog korter wordt. Een tip: Als je geen geld wilt uitgeven aan een nieuw massief houten bed, kun je overwegen om tweedehands te kopen: De hoge kwaliteit kan zichzelf al terugbetalen na één of twee vorige eigenaars.

Last but not least moet je niet beknibbelen op beddengoed, dekens en kussens, want onze huid komt er elke dag uren mee in contact. Voor beddengoed raden we aan om een 100% katoenen versie te kiezen, omdat deze stof beter is voor het milieu en de gezondheid. Maar omdat zelfs katoen vaak is behandeld met pesticiden of kunstmest, kan het "kba"-zegel worden gebruikt voor absolute veiligheid, dat garandeert dat de katoen afkomstig is van gecontroleerde biologische teelt.
Voor dekens en kussens moeten kunstvezels en vullingen van veren of dons worden vermeden. Terwijl synthetische vezels niet goed vocht absorberen, kan de extractie van veren en dons vaak problematisch zijn om redenen van dierenwelzijn. Hoewel er ook duurzaam dons is, dat wordt gegarandeerd door een keurmerk met de naam "Downpass", kunnen degenen die dierlijke producten helemaal willen vermijden beter kiezen voor een plantaardige optie zoals hennep of Tencel, afhankelijk van hun smaak. Zo blijft je geweten zuiver en profiteert ook je lichaam van de "gezonde" slaapuitrusting.

Meer interessante blogberichten

screenshot.554

Heb je onze Green Cleaning Song al gehoord?

Cute baby with rattle lying on bed at home

Schoonmaken zonder chemicaliën: Bescherm baby’s en kinderen tegen resten van schoonmaakmiddelen

Heizungsreinigung

Effectieve en chemicaliënvrije radiatorreiniging met droge microdamp

logo (1)

Kruizinga Cleantec
Agaat 13
2691 SL ‘s-Gravenzande

Tel.: +31 6 14713201
E-Mail: [email protected]
naar het contactformulier

Certificeringen

 

© 2024 - medeco cleantec GmbH

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 20 recensies
×
js_loader
Scroll naar boven