Leestijd: 0 minuten

Duurzaam koken – goed voor lichaam en milieu

14. november 2023 | Medeco Cleantec

Van de voedselkeuze in de supermarkt tot de bereiding van maaltijden: er zijn veel manieren om je ecologische voetafdruk te minimaliseren. En dit is niet alleen een gunst voor het milieu. Door de juiste producten op de juiste manier te verwerken, belast je ook je eigen lichaam minder, dus groen koken is absoluut een win-winsituatie.

Zelfs als je boodschappen doet, kun je Moeder Aarde meer dan een plezier doen: het is bijvoorbeeld aan te raden om verpakte producten zoveel mogelijk te vermijden. Dit is gemakkelijk met salade, fruit en groenten, maar kan ook worden uitgebreid met pasta of rijst. De meeste steden hebben nu een verpakkingsvrije winkel waar je je eigen bakjes kunt vullen met de exacte hoeveelheid droogvoer die je wilt. Een overzicht van dergelijke winkels vind je hier.

Een ander goed idee is om een uitzondering te maken voor de aankoop van vlees, vis en dierlijke producten, omdat hun productieproces allesbehalve duurzaam is. Ter illustratie: er is in totaal 15.500 liter water nodig om één kilo rundvlees te produceren. Het is daarom zinvol om vlees - bij voorkeur lokaal gekocht en van biologische kwaliteit - te bewaren voor speciale dagen. Dit verhoogt de exclusiviteit en is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Maar zelfs bij het eigenlijke kookproces zijn er een paar tips voor een duurzamere aanpak. Je moet bijvoorbeeld altijd koken met het deksel op de pan. Dit voorkomt dat de warmte zich door de kamer verspreidt en voortdurend moet worden vervangen met energie, en het water kookt op deze manier ook sneller. Gebruik bovendien alleen zoveel water als echt nodig is en voeg pas zout toe als het al kookt.

Tot slot is het belangrijk om niet onnodig voedsel weg te gooien. Als er iets overblijft van de lunch, kan het meestal de volgende dag worden gegeten of ingevroren. Dit laatste bespaart zelfs tijd, want als je snel moet koken, kun je het voedsel gewoon ontdooien in plaats van iets nieuws te moeten koken. Daarnaast moeten de houdbaarheidsdata op producten niet altijd tot op de letter worden gevolgd: Als een kaas bijvoorbeeld over deze datum is, kan hij nog heel goed eetbaar zijn - ruiken en goed kijken is het devies.

Meer interessante blogberichten

screenshot.554

Heb je onze Green Cleaning Song al gehoord?

Cute baby with rattle lying on bed at home

Schoonmaken zonder chemicaliën: Bescherm baby’s en kinderen tegen resten van schoonmaakmiddelen

Heizungsreinigung

Effectieve en chemicaliënvrije radiatorreiniging met droge microdamp

logo (1)

Kruizinga Cleantec
Agaat 13
2691 SL ‘s-Gravenzande

Tel.: +31 6 14713201
E-Mail: [email protected]
naar het contactformulier

Certificeringen

 

© 2024 - medeco cleantec GmbH

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 20 recensies
×
js_loader
Scroll naar boven