Leestijd: 0 minuten

Waarom chef-kok Patrick Coudert met een Michelin-ster vertrouwt op chemischvrij schoonmaken

14. november 2023 | Medeco Cleantec

Goed voor het milieu en goed voor zijn werknemers: sterrenkok Patrick Coudert, die zijn opleiding volgde bij Paul Bocuse en twee Michelinsterren heeft, gebruikt al enkele jaren groene schoonmaak als schoonmaakmethode. In zijn keukens gebruikt hij alleen microreinigers in plaats van conventionele schoonmaakmiddelen. Dit beschermt niet alleen de gezondheid van de werknemers, maar ook het milieu en het budget. In dit interview legt Patrick Coudert uit waarom hij vindt dat groen schoonmaken de schoonmaakstandaard moet worden, vooral in de cateringindustrie.

Waarom is chemisch vrij en hygiënisch schoonmaken zo belangrijk voor jou?

Patrick Coudert: Naast het koken zelf is hygiëne in de keuken eigenlijk het belangrijkste voor mij. En ik heb me altijd gestoord aan het feit dat er zoveel chemicaliën worden gebruikt. Veel werknemers hebben hier op de lange termijn last van en ontwikkelen gezondheidsproblemen, die er zelfs toe kunnen leiden dat ze hun baan opzeggen. En de keuze van schoonmaakmiddelen mag nooit de reden zijn voor zo'n stap! Bovendien kunnen dergelijke middelen ook echte schade aanrichten. Ik heb zelfs roestvrijstalen oppervlakken beschadigd zien raken door agressieve schoonmaakmiddelen.

Wat zijn voor jou de specifieke voordelen van groen schoonmaken in de keuken?

Patrick Coudert: Afgezien van het feit dat het duidelijk geld en tijd bespaart, voorkom ik op deze manier vooral dat er op een gegeven moment een ernstig hygiëneprobleem ontstaat. Natuurlijk hecht elke professionele keuken veel belang aan netheid, maar het openbare ordekantoor weet precies waar het moet zoeken. Of het nu gaat om koelkastladen of alle kieren en spleten die in een keuken te vinden zijn - het is altijd mogelijk dat een bijzonder hardnekkige plek over het hoofd wordt gezien tijdens het schoonmaken. En zelfs als alles blinkend schoon is, zijn er nog steeds resten van de schoonmaakmiddelen. Tegelijkertijd is het reinigen van voor de hand liggende plekken zoals afzuigkappen of uitlaatluchtfilters veel eenvoudiger met droge microdamp. Hetzelfde geldt voor het reinigen van plafonds, waar dankzij het lage watergehalte van de zeer droge stoom niets naar beneden druppelt en alles in een mum van tijd weer droog is. En laten we de vloeren niet vergeten, die om veiligheidsredenen zo slipvast mogelijk moeten zijn in een horecakeuken en daarom zeer grote poriën moeten hebben. Vuil en resten kunnen zich hier dus gemakkelijk ophopen. Normaal gesproken staan deze vloeren daarom letterlijk blank en moeten ze intensief worden geschrobd, wat inspannend is en natuurlijk veel water kost. Een microstoomzuiger daarentegen vergt minder inspanning en waterverbruik, is veel sneller en vooral zichtbaar schoner.

Wat zijn de voordelen voor de gezondheid van de werknemers?

Patrick Coudert: Ik heb vaak meegemaakt dat werknemers allergisch reageerden op schoonmaakmiddelen, soms zo ernstig dat ze zich ziek moesten melden. Sinds we zijn overgeschakeld op chemisch reinigen zonder chemicaliën, hebben we dit probleem niet meer omdat niemand meer wordt blootgesteld aan chemicaliën die de ogen, huid of luchtwegen kunnen irriteren. Bovendien is het schoonmaken zelf nu gemakkelijker en dus veiliger. Dankzij het grote bereik van de Micro Cleaner en de bijbehorende accessoires is het niet langer nodig om ladders te beklimmen of constant te bukken bij het schoonmaken van bijvoorbeeld vloeren. Dit voorkomt ongelukken op het werk en rugklachten.

Is groen schoonmaken volgens u ook economisch rendabel?

Patrick Coudert: Zeker. Het is een heel eenvoudige rekensom: hoe agressiever de schoonmaakmiddelen, hoe duurder ze zijn. Als je bijvoorbeeld ingebrande resten moet verwijderen, moet je niet bezuinigen op chemische middelen, anders krijg je de resten nooit weg. Al deze kosten vallen volledig weg met Green Cleaning. Vroeger huurden we ook regelmatig schoonmaakbedrijven in en hadden we een hele reeks slechte ervaringen: ongemotiveerde en/of slecht opgeleide werknemers laten geen brandschone keuken achter, maar de rekening doet toch pijn. We kunnen het nu allemaal zelf doen, en met betere resultaten. Al met al besparen we op water, schoonmaakmiddelen, arbeid en tijd.

Wat zijn voor u de belangrijkste voordelen van Green Cleaning op het gebied van thermische desinfectie?

Patrick Coudert: Zoals iedereen weet die te maken heeft met hygiëne in de voedingssector, is thermische desinfectie gebaseerd op warmte. Dit betekent dat temperaturen tussen 60°C en 100°C alle voor ons relevante ziektekiemen kunnen doden. Er is veel minder warmte nodig om virussen te inactiveren. Met Green Cleaning vindt deze thermische desinfectie plaats, maar ook iets veel belangrijkers: door alle onzichtbare resten van vuil en schoonmaakmiddelen te verwijderen, wordt de voedingsbodem voor nieuwe ziektekiemen volledig geëlimineerd. Dus het is niet alleen schoon, maar ook puur, zoals ze zeggen. Het zou daarom des te wenselijker zijn als het groene schoonmaakconcept zich zou vestigen als de nieuwe schoonmaakstandaard. Op deze manier worden mensen, het milieu en op de lange termijn je portemonnee gespaard en kan iedereen bijdragen aan een groenere en leefbaardere planeet.

 

Meer interessante blogberichten

screenshot.554

Heb je onze Green Cleaning Song al gehoord?

Cute baby with rattle lying on bed at home

Schoonmaken zonder chemicaliën: Bescherm baby’s en kinderen tegen resten van schoonmaakmiddelen

Heizungsreinigung

Effectieve en chemicaliënvrije radiatorreiniging met droge microdamp

logo (1)

Kruizinga Cleantec
Agaat 13
2691 SL ‘s-Gravenzande

Tel.: +31 6 14713201
E-Mail: [email protected]
naar het contactformulier

Certificeringen

 

© 2024 - medeco cleantec GmbH

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 20 recensies
×
js_loader
Scroll naar boven