Leestijd: 0 minuten

Geschenken aan het milieu met Kerstmis

14. november 2023 | Medeco Cleantec

Bij het "feest van de liefde" draait het allemaal om vreugde brengen aan je dierbaren. Maar waarom deze kans niet aangrijpen om iets goeds te doen voor het milieu? Een feestelijke, contemplatieve en duurzame kerst hoeft niet veel moeite te kosten, alleen een beetje nadenken.

Een belangrijk aspect van Kerstmis is altijd de boom geweest, die met zijn donkergroene kleur en harsachtige geur een stukje winterbos in onze huiskamers brengt. De meeste mensen beseffen dit echter niet: Veel kerstbomen die bijvoorbeeld goedkoop in discountwinkels worden verkocht, komen uit buitenlandse monoculturen waar ze zijn blootgesteld aan giftige bestrijdingsmiddelen die niet goed zijn voor het milieu en ook niet voor degenen die zo'n boom in hun woonkamer zetten. De betere alternatieven: Gebruik regionale leveranciers of biologisch gelabelde exemplaren, huur een kerstboom die na de 24e opnieuw geplant kan worden of maak een creatieve vervangende boom.

Een tweede belangrijk onderdeel van kerstavond is ongetwijfeld een feestelijke maaltijd met de familie. En ook hier is het de moeite waard om de selectie lekkernijen van dichtbij te bekijken. Een kerstgebraad van regionale en soortspecifieke landbouw smaakt absoluut nog beter, net als bijvoorbeeld biologische glühwein die rietsuiker of honing gebruikt in plaats van industriële suiker.

Kaarsen in alle vormen, kleuren en maten zijn ook onmisbaar op kerstavond. Met hun aangename licht dragen ze in grote mate bij aan de kerstsfeer. De meeste kaarsen zijn echter gemaakt van paraffine, wat theoretisch hetzelfde is als aardolie en daarom allesbehalve milieuvriendelijk, of ze zijn gebaseerd op palmolie, dat afkomstig is van plantages die het regenwoud van zijn habitat beroven. Het is dus des te beter dat hier ook een remedie te vinden is. Ofwel door echte bijenwaskaarsen te kiezen, die ook heerlijk ruiken. Of door oude kaarsresten te recyclen in plaats van weg te gooien. Gewoon smelten en vullen in een mooi bakje met een lont. Klaar!

Duurzaamheid is al lang een echte trend als het gaat om kerstdecoratie. Vooral in de winter zijn er volop mogelijkheden om je huis te decoreren met materialen uit de buitenlucht. Een korte tocht door het bos volstaat om geschikte elementen te vinden. Eikels, kegels, dennen- en sparrentakken, mos, bessen of rozenbottels kunnen worden gebruikt om prachtige arrangementen te toveren voor bijvoorbeeld de eettafel. Zo wordt de kersttafel gegarandeerd een blikvanger zonder dat het veel geld kost of onnodig afval oplevert. En als je geen lijm, glitter of ijzerdraad gebruikt, kun je de versieringen na de feestdagen zelfs in de natuur weggooien.

Meer interessante blogberichten

screenshot.554

Heb je onze Green Cleaning Song al gehoord?

Cute baby with rattle lying on bed at home

Schoonmaken zonder chemicaliën: Bescherm baby’s en kinderen tegen resten van schoonmaakmiddelen

Heizungsreinigung

Effectieve en chemicaliënvrije radiatorreiniging met droge microdamp

logo (1)

Kruizinga Cleantec
Agaat 13
2691 SL ‘s-Gravenzande

Tel.: +31 6 14713201
E-Mail: [email protected]
naar het contactformulier

Certificeringen

 

© 2024 - medeco cleantec GmbH

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 20 recensies
×
js_loader
Scroll naar boven